1300 persones trien els Museus d’Esplugues la Nit dels Museus

El dissabte 21 de maig es va tornar a celebrar a tota Europa la Nit dels Museus, una jornada festiva durant la qual els museus obren les seves portes fora de l’horari habitual. Aquesta “festa majors” dels museus es celebra a l’entorn del Dia Internacional dels Museus que va tenir lloc el dimecres 18 de maig.

Un any més aquesta jornada nocturna ha estat un punt d’atracció per milers de visitants que s’han apropat per gaudir de variada oferta d’activitats programada. Segons dades de l’ICUB més de 190.000 persones van visitar els museus i equipaments culturals de l’àrea metropolitana.

Els Museus d’Esplugues participem en aquesta iniciativa des de 2010, i a la nostra ciutat la data coincideix amb al Nit Esotèrica i en aquesta edició amb la Ruta de Tapes per Esplugues.

En aquesta edició, els museus vam rebre 1.300 visitants en les diferents activitats programades. Una xifra molt similar a la de l’any passat que evidencia com aquesta data ja s’ha consolidat en l’agenda dels espluguins i espluguines.

Des dels Museus vam prepara una programació adaptada a tots els públics amb l’objectiu de consolidar el Museu Can Tinturé i el Museus de ceràmica “ La Rajoleta” com el referent cultural de la població i un apropar la ceràmica a tota la ciutadania.

A primera hora de la tarda va tenir lloc el Taller de mandales modernistes, on a través d’aquesta tècnica oriental gran i petits van pintar il·lustracions inspirades en obres de Domènech i Muntaner o Antoni Gaudí.

taller2 taller

A la mateixa hora, els Museus Can Tinturé i La Rajoleta obrien les seves portes. El públic va aprofitar especialment per visitar el recinte de La Rajoleta habitualment tancat, i que només es pot visitar amb visita guiada.

Portes

A partir de les 21 l’Escola Municipal de ceràmica va posar en marxar el forn de Rakú i en durant més de dues hores van coure més de 70 peces que els visitants van decorar. Una oportunitat única per apropar-nos a aquesta tècnica japonesa que té el seu origen en la cerimònia tradicional del te.

raku
I quan el sol ja s’havia post, la música i el teatre van omplir els museus.

Al Museu Can Tinturé, envoltats dels models més populars de rajola de mostra, els músics Burruezo & Bohèmia Camerata ens van presentar el seu espectacle Misticísssimus que combina músiques d’aires medievals i tradicionals de l’est d’Europa i el pròxim orient.

Musics

A la Rajoleta, en un entorn molt especial amb els espectaculars forns d’ampolla il·luminats, començà la teatralizació sobre la figura de Francesc Quer, qui va ser director de la fàbrica als anys 20, mestre dels artistes noucentistes i impulsor de la tècnica del gres a Esplugues. La breu representació teatral transportava als visitants a la dècada dels anys 20 en ple procés de modernització de la fàbrica,posant en diàleg el personatge del citat Francesc Quer amb Pau Pujol.

Teatre 2

El dia Internacional dels Museus

El dimecres anterior, amb motiu del dia internacional dels Museus, havia tingut lloc a La Masoveria de Can Tinturé la conferencia Les flors al Modernisme: de la natura a la representació artística a càrrec de la historiadora de l’art Fàtima López.

Flors

 

This post is also available in: Spanish