Madrona Pujol i Bausis

1829-1910

El nostre passeig pel patrimoni d’Esplugues ens porta fins a la finca Las Torres de la mà de Madrona Pujol i Baucis. Germana de Jaume Pujol i Baucis, fundador de la fàbrica de ceràmica d’Esplugues que porta el seu nom i que, més endavant, serà coneguda popularment com “La Rajoleta”. La seva vinculació amb Esplugues va venir donada per l’herència conjunta amb el seu germà Jaume , d’uns terrenys dels pares que, finalment, passarien a ser propietat exclusiva seva.

Madrona Pujol i Bausis. Arxiu familiar del Compte de Milà.

AMEL. Fons Ajuntament. Autoria desconeguda. Reg. 14730.

Madrona Pujol va ser una dona a qui, les circumstàncies de la vida confirmarien el seu tarannà de dona forta, emprenedora i independent. Es va casar amb 18 anys, va tenir tres filles i va ser abandonada pel seu marit sent encara jove. Va regentar, amb gran èxit, una botiga de puntes i blondes amb el nom de Depósito de Encages Vda. de Miguel Camps, emplaçada a la cèntrica plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Amb diferents compres, i amb una gran visió de futur, Madrona Pujol va anar augmentant l’extensió dels terrenys heretats a Esplugues esdevenint l’embrió de l’ avui encara finca familiar de Les Torres.

Madrona Pujol va encarregar, l’any 1875, a l’arquitecte August Font i Carreras la construcció de tres cases d’estiueig, una per cada una de les seves filles: Pilar, Carme i M. Assumpció. Les edificacions serien un bon exemple d’una arquitectura eclèctica que cal reivindicar i valorar davant la tendència a menystenir-la comparativament amb la modernista.

Madrona Pujol i Baucis va viure entre Barcelona i Esplugues fins a la seva mort l’any 1910, i aquella primera finca que ella va idear per a la seva família va continuar creixent amb la mateixa mesura que la seva àmplia descendència familiar.

Font: Las Torres. Reyes Milà Mencos. Editorial +Bernat. 2018

This post is also available in: Spanish