Nova exposició temporal organitzada per l’Associació Catalana de Ceràmica i els Museus d’Esplugues de Llobregat, dedicada als plafons ceràmics de santoral, unes peces de gran popularitat, presents a les llars i esglésies catalanes fins a mitjans del segle XX.

 La mostra proposa un recorregut amb peces en la seva majoria del segle XVIII, així com una mostra dels que encara es feien el segle XX. Conclou amb un últim àmbit exclusivament local en el qual trobarem dibuixos de l’Arxiu Municipal d’Esplugues amb plafons del segle XX, produïts a la fàbrica Pujol i Bausis.

Informació pràctica

Del 14 d’octubre de 2020 al 14 de març de 2021

Museu Can Tinturé

Entrada lliure

De dimarts a divendres de 17 a 20, dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i d diumenges de 10 a 14 h

Tancat tots els dilluns, i els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Mesures de seguretat:

  • Aforament limitat
  • Control de temperatura
  • Ús obligatori de mascareta
  • Distància de seguretat
  • Inscripció prèvia obligatòria de totes les activitat

 

Presentació

L’exposició

Àmbit general

“[…] presidien, completats per rajoles amb temes florals, els portals de les cases o les façanes o constituïen la imatge d’una capella de veïnat, al llarg dels segles XVII i XVIII.”

Amb aquestes paraules Joaquim Folch i Torres definia l’any 1927 els popular plafons de santoral, en un moment quan aquesta pràctica, a mig camí entre la decoració i la devoció, encara es mantenia molt viva. La història dels “Quadres de Sant “ o “Plafons de santoral” es remunta a l’edat mitjana, i van gaudir de gran popularitat a partir del segle XVII promoguts per les doctrines del Concili de Trento i la reivindicació de les figures dels sants i marededeus de la fe catòlica, en contraposició al luteranisme emergent.

A nivell formal estem parlant d’una composició feta habitualment per 12 o més rajoles decorades. Es tractava de plafons que els propietaris encomanaven per col·locar a les façanes, patis o balconades de les seves llars, d’acord a les seves preferències. El sant o santa escollit acostumava a respondre al nom del propietari o el seu ofici, al patró del poble o del barri, o a una devoció especial.

A la planta baixa de Can Tinturé trobem un recorregut per 13 peces que representen èpoques, estils i figures diferents, amb l’objectiu d‘oferir una visió general i acurada de la diversitat dels plafons de santoral.

Són petites grans obres d’art, que reflecteixen  l’evolució estètica  de cada moment, i en alguns casos, la seva qualitat artística arriba fins al punt de trobar-ne exemplars signats per importants artistes, especialment a partir del segle xix.

La Mare de Déu del Lledó i la Pastoreta
Àmbit local

Els Museus d’Esplugues, en col·laboració amb l’Arxiu Municipal d’Esplugues , dediquen l’espai final de l’exposició a la relació dels plafons de santoral amb la ciutat d’Esplugues de Llobregat, en una mostra de petit format que combina peça de ceràmica, dibuixos i documents.

 Amb la idea de relacionar l’àmbit general de la mostra amb la ciutat, s’ha dissenyat aquest espai que justifica el títol general de l’exposició: “D’Esplugues al Cel”.

 En aquesta sala sobresurten dos  dibuixos de grans dimensions que representen a dos dels quatre evangelistes, Sant Mateu i Sant Joan. Són dibuixos preparatoris d’ uns plafons ceràmics que es produirien a la fàbrica Pujol i Bausis.

Les  dues creacions són dissenys de l’arquitecte Lluis Domènech i Muntaner amb col·laboració amb Antoni M. Gallissà.  Es tracta d’un peces que destaquem per la seva bellesa i qualitat artística.

Una oportunitat única per veure unes autentiques joies del modernisme català fetes a Esplugues.

Activitats

Presentació virtual al canal de Youtube dels Museus d’Esplugues de Llobregat.

El comissariat ens parlarà de la importància dels plafons de santoral a les llars dels segles XVII i XVIII,  i ens comentaran algunes de les peces més destacades de la mostra.

Disponible pròximament

Visites guiades de l’exposició

De 30 minuts, tots els diumenges a les 12 h.  inclosa en la visita guiada completa al Museu Can Tinturé

D’ 1 hora i exclusiva a l’exposició.

Penúltim dissabte del mes a les 18.00.

Dates: 24 d’octubre, 21 de novembre i 19 de desembre de 2020 i els dies  23 de gener i 20 de febrer de 2021

Els secrets de Santa Magdalena i Sant Mateu, a través de la ceràmica

Posem la lupa en les figures de Santa Magdalena i Sant Mateu, protagonistes a l’exposició i patrons d’Esplugues: la història, els mites, la simbologia i  la relació amb  la ciutat com a fil conductor per a una activitat a mig camí entre la tertúlia i l’experiència sensorial

Dissabte 14 de novembre . La Nit dels Museus. Sessions a les 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30.

Informació i reserves al 93 470 0218 o al nostre lloc web

 

Organitzadors

Col·laboradors

Agraïments: 

Alfons Romero Vidal
Col·lecció Brugarolas
Col·lecció Ramon Mascort, Barcelona
Joan Riera Vilà
Joaquim Poblet
Josep Antoni Cerdà i Mellado
Museu de Mataró
Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell

X