Les catifes de flors són obres d’art efímeres que tenen l’origen en la festivitat del Corpus. En aquesta festa catòlica, d’origen medieval, es venera l’eucaristia. La festa està marcada pel calendari litúrgic; per això no té una data fixa, són seixanta dies després del Diumenge de Pasqua. Per Corpus tenia lloc la processó en què els sacerdots exposaven l’eucaristia en una custòdia i la passejaven pels carrers principals del municipi. Per això, era costum que la gent netegés els carrers i els guarnís, és a dir, encatifaven el terra amb ginesta, romaní i altres flors per perfumar el carrer per on passaria la processó. Antigament només trepitjaven les catifes els que portaven la custòdia. Aquestes processons són l’antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors.

Catifes

Carrer de Mn. Jacint Verdaguer
AMEL. Col·lecció L’Abans, cedida per Família Castells-Moreno

A l’Arxiu Municipal es conserven imatges d’aquestes catifes dels anys seixanta del segle passat, bé com la gent participava en el procés de fer-les, bé passejant per veure aquelles magnífiques decoracions. També per Corpus tenen lloc altres festes que perduren com la Patum de Berga, les enramades o l’ou com balla. Totes han anat perdent el motiu religiós, i fins i tot algunes s’han recuperat en els municipis com una activitat popular i sense cap significació religiosa, com és el cas d’Esplugues.

Des del maig de 2011 les catifes han tornat al municipi. Fou a iniciativa del veïnatge del carrer Mossèn Jacint Verdaguer, al qual, dos anys més tard, s’afegí el carrer de l’Església. L’any passat els Museus d’Esplugues hi participaren per primer cop.

Arxiu Municipal d’Esplugues

Article aparegut a la revista El Pont- maig 2016

X