Dones i Museus

 Entre les accions impulsades entorn del Dia Internacional dels Museus,  els Museus d’Esplugues de Llobregat han  tornat a donar la benvinguda a la gent gran, un dels col·lectius que més ha patit la pandèmia, amb una nova activitat sensorial sota el títol ‘Les veus de les rajoles’. 

 El seu disseny es basa en la teràpia de reminiscència, una tècnica que s’aplica a les persones amb demència per afavorir les relacions socials i la comunicació, reforçar l’autoestima i la identitat i aconseguir un millor estat d’humor. Es tracta de compartir records personals per treballar la memòria autobiogràfica a través de diferents imatges i rajoles del Museu de Ceràmica “La Rajoleta”.

 La rajola està present a la nostra història, de manera discreta, en parets i terres, i en diferents espais de la llar. Són objectes quotidians que han observat  les famílies en el seu espai més íntim, en moments compartits. A través d’elles parlarem de com eren les cases, la cuina, els lavabos i com les persones ens relacionem en aquests espais de vida.

 S’han realitzat 3 activitats en versió on line, en la qual han participat una trentena de persones que, per diferents motius, no poden desplaçar-se. Unes, dins el programa Vincles de l’Ajuntament de Barcelona, destinat a persones que viuen soles i d’altres del programa d’activitats ‘Els Museus ens visiten’ d’ AFAB, Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer de Barcelona.

 També han gaudir de l’activitat presencial les persones que han participat a la Setmana de la Gent Gran de l’Ajuntament d’Esplugues i al mes de juliol, diferents residències del municipi, com La Residència La Mallola. 

X