Angelina Alós Tormo

Mestra de ceramistes

Angelina Alós (València 1917- Barcelona 1997) va ser una avançada del seu temps com a artista i com a dona,  en uns moments en què l’art de la ceràmica era exercit majoritàriament per homes. La seva concepció de la ceràmica com a art en majúscules i la seva obra poc convencional, la van convertir en precursora i referent d’artistes posteriors.

Va néixer a València en una família amb unes profundes arrels artístiques: el seu pare era el ceramista J.B. Alós, que a principis de segle havia estat director artístic de la fàbrica Pujol i Bausis, “La Rajoleta” i la seva mare,  Esperança Tormo, era professora de música i compositora.

Angelina va créixer en un ambient de creativitat, fins al punt que ella mateixa va formar-se, tant en la ceràmica com en la música, com a violoncel·lista, vessant que deixaria en segon pla per dedicar-se professionalment a la ceràmica.

L’any 1946, en acabar els seus estudis de pintura, art i decoració, obté una plaça com a professora a l’Escola del Treball, tasca que va exercir de manera pràcticament ininterrompuda fins a la seva jubilació l’any 1984.

En paral·lel, Angelina Alós va desenvolupar una carrera llarga i reconeguda com a ceramista. L’any 1951 estableix el seu taller-estudi a Esplugues, ciutat amb què sempre va estar molt unida i des de la qual produirà la majoria de les seves creacions ceràmiques. La seva obra es caracteritza per un tractament innovador de les formes i les textures, i per un ús, freqüent i característic, dels esmalts blaus en totes les seves variants.

Angelina era versàtil, i va produir des de peces de més petit format fins a grans murals de gres i refractari ubicats en espais públics destacats. Al llarg de la seva carrera va exposar de manera periòdica en sales de Barcelona, Madrid o València. També ho va fer en projectes internacionals a Cuba, Roma, Washington, París, Buenos Aires o Nova York, entre d’altres. Podem trobar obres d’Angelina Alós a museus nacionals i internacionals, i en nombroses col·leccions privades.

L’any 1998 l’Ajuntament d’Esplugues posà el nom d’Angelina Alós a l’actual Biennal Internacional de Ceràmica d’Esplugues, en reconeixement a la seva tasca. A l’edifici Baronda d’Esplugues es pot visitar la mostra Angelina Alós, mestra de ceramistes, amb 35 peces cedides per la seva filla a la ciutat d’Esplugues. L’any 2019 l’Ajuntament de Barcelona va posar a una plaça del barri de Sarrià el nom de l’artista.

Fotografía

Angelina Alós en el seu taller d’Esplugues. Foto cedida per Emili Sempere Ferràndiz

X