CATIFES DE CIMENT

El món de la rajola hidràulica

Del 28 de gener al 3 d’abril de 2016.

#modernisme

L’exposició itinerant Catifes de Ciment. El món de la rajola hidràulica va arribar a Esplugues. Aquesta mostra posa en valor la rajola hidràulica molt vinculada a l’arquitectura catalana.

Catifes de Ciment és una exposició organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges .

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades.

Entre les peces que formen part de la mostra, destaquen dos catàlegs cedits per l’Arxiu Municipal d’Esplugues: CATÀLEG Fàbrica de Mosaicos Hidráulicos Bulet y Cia (1924) i CATÀLEG Mosaicos E F Escofet y Cia, núm. 7 (1913). Aquest segon va ser restaurat especialment per a l’ocasió.

La mostra fa un repàs cronològic al món de la rajola hidràulica des dels antecedents ceràmics, passant pels panots dels carrers, i fins a l’actualitat quan algunes empreses de disseny d’interiors han tornat a apostar amb força per aquest tipus de paviment.

L’eix central de la mostra és el període de 1880 a 1930 quan es van desenvolupar els dissenys més elaborats i complexos; i els mosaics hidràulics van esdevenir el paviment favorit per les cases modernistes i noucentistes.

Àmbit local: La rajola hidràulica i Esplugues

En la seva aturada a Esplugues la mostra incorpora un àmbit local en el que s’explica la relació amb el municipi:

En primer lloc, la relació amb Pujol i Bausis que a més de ser fàbrica de rajoles ceràmiques també va ser distribuïdor de rajola hidràulica. Es conserven catàlegs de Rajoles hidràuliques timbrats amb la marca Pujol i Bausis, encara que mai en van ser dissenyadors ni productors, que es poden veure a la mostra.

En segon lloc, el mateix edifici de Can Tinturé és protagonista, on tot i la desaparició dels arrambadors i la resta de decoració original, s’han mantingut els mosaics hidràulics de l’època, és exemple immillorable per veure i trepitjar catifes de ciment en la seva ubicació original.

X