1939, Esplugues.

80 anys del final de la Guerra civil

Del 26 de setembre de 2019 al 26 de gener de 2020
Museu Can Tinturé

Durant la Guerra Civil Espanyola, Esplugues de Llobregat, a les portes de Barcelona, va ser un indret estratègic i de resistència republicana en l’avenç de les tropes franquistes en la seva entrada a la capital catalana. Amb motiu del 80è aniversari de l’acabament del conflicte armat, l’Arxiu Municipal d’Esplugues i els Museus d’Esplugues presenten un programa d’activitats que té com a objectiu la recuperació de la memòria d’aquells dies i mostrar la petjada que va deixar el conflicte a la vila i els seus ciutadans.
La programació inclou dues exposicions temporals:

L’entrada dels nacionals amb els ulls de Kautela

El dia abans de l’entrada a Barcelona les tropes rebels van creuar la nostra ciutat, i el seu pas va quedar enregistrat per la càmera del fotoperiodista aragonès Francisco Martínez Gascón “Kautela”.
Ara, per primera vegada, es podrà veure aquest recull de fotografies, a les sales de Can Tinturé.

Can Tinturé. La memòria que queda

Exposició de petit format inclosa en la mostra dispersa organitzada per la Diputació de Barcelona amb el títol 1939 L’abans i el després. La mostra recupera la memòria de Can Tinturé, actualment museu, durant la guerra civil, tant l’edifici com la col·lecció que acull.

Obertura dels actes del programa “1939, Esplugues” en commemoració del 80è aniversari del final de la Guerra Civil, i inauguració de les exposicions temporals, dijous 26 de setembre a les 19 h, a la La Masoveria de Can Tinturé.

I una completa programació d’activitats que començarà l’últim diumenge de setembre amb l’itinerari teatralitzat Lluita i Resistència. Els últims dies del conflicte a Sant Pere Màrtir.
Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, un cicle de conferències i una sortida organitzada per AMPEL complementaran les exposicions.

L’entrada dels nacionals al Baix Llobregat : Dimecres 2 d’octubre a les 19 h a La Masoveria, conferència a càrrec de l‘historiador Jordi Amigó
1939, any zeroCarles Santacana, professor de l’UB.

I al gener de 2020, tancarà els actes Esplugues 1936-1939; una ruta semiteatralitzada per alguns indrets d’Esplugues per conèixer episodis destacats de la Guerra Civil i la postguerra, acompanyats per L’Edoll, grup de teatre de l’Avenç.

X