Eulàlia Fàbregas i Ca n’Hospital

Eulàlia Fàbregas de Setmanat

1906-1992

Avui la Mirada lila al patrimoni ens porta fins a la Masia de Ca n’ Hospital a través de la figura de l’escultora i poetessa Eulàlia Fàbregas de Setmenat. Mirem amb ulls de dona, de mare i d’artista una de les masies més emblemàtiques de la ciutat.

Ca n’Hospital o Casa Fàbregas

AMEL. Fons Ajuntament. Autoria desconeguda.

Reg. 14606

Llibres de poemes d’Eulàlia Fàbregas

Jardins de Ca n’Hospital

AMEL. Fons Ajuntament. Autoria desconeguda.

Reg. 14611

Eulàlia Fàbregas va viure gran part de la seva vida a la masia de Ca n ‘Hospital  o Casa Fàbregas, i aquí va desenvolupar gran part de la seva obra escultòrica i literària.

La finca, una de les més grans en extensió de conreu d’Esplugues, va formar part, durant la segona meitat del segle XVII, de les propietats que l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau tenia fora de Barcelona. Això va motivar que popularment comencés a anomenar-se Ca n’ Hospital. La família Fàbregas va esdevenir propietària de la finca a partir del procés de desamortització esdevingut durant el s.XIX. Una part important de les terres de conreu són avui dia jardins municipals i d’accés lliure; queda en la part privada del recinte la masia, que és habitatge familiar.

Entre aquestes terres i jardins, arran de la mort de seu fill en accident als anys 50, Eulàlia Fàbregas inicià la seva obra poètica i escultòrica. És autora de dos llibres de poemes: “En tu silencio”, publicat l’any 1962 amb pròleg de José María Pemán i “Lejano Azul”, publicat tres anys més tard , amb pròleg de Guillermo Díaz Plaja.

La seva producció escultòrica és d’estil figuratiu, amb el nu femení com a protagonista recurrent. Les seves escultures destaquen per la delicadesa de les seves protagonistes femenines, amb una notòria influència de Josep Clarà.

Eulàlia Fàbregas ens va deixar la seva petjada principalment als carrers de Barcelona i Esplugues. A la nostra ciutat  podem trobar obres com “Maternitat” al Parc de Can Vidalet, “L’Alba” a la Carretera de Cornellà,  “Nu de Dona” al Parc del  Pou d’en Felix i “Al·legoria a les víctimes de les guerres” al Parc de Ca n’Hospital.

A Barcelona :”Mediterrània”, al Palau Reial de Pedralbes ; “Serenitat”, al Parc de Cervantes o “Nu femení”, als Jardins de Joan Maragall.

Maternitat

Fot. Josep Santacreu (CC)

L’Alba

Fot. Josep Santacreu (CC)

Nu de dona

Fot. Josep Santacreu (CC)

This post is also available in:
Spanish

X