20 BIENNAL DE CERÀMICA D’ESPLUGUES ANGELINA ALÓS

PECES GUANYADORES I SELECCIONADES

Mostra col·lectiva que exposa les tres obres guanyadores i les 21 seleccionades en la 20 edició del certamen de ceràmica d’Esplugues.

Una oportunitat per descobrir les tendències més innovadores o les creacions més sorprenent de la ceràmica d’autor que es fa a Catalunya i a la resta del món.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Del 28 d’octubre de 2021 al 6 de febrer de 2022

Museu Can Tinturé

Entrada lliure

De dimarts a divendres de 17 a 20, dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges de 10 a 14 h.

A les xarxes:

#20BiennalEsplugues

Mesusres de seguretat

  • Ús obligatori de mascareta majors de 6 anys
  • Inscripció prèvia obligatòria de totes les activitat
  • Ventilació natural

L’EXPOSICIÓ

Les peces protagonistes són creacions de 18 artistes internacionals, amb presència destacada de ceramistes d’origen sud-americà. La mostra ens ofereix una petita panoràmica de la ceràmica d’autor que es fa actualment a casa nostra i arreu del món.

A nivell tècnic, destaca una presència majoritària de la porcellana com a matèria primera, per la seva resistència i versatilitat, encara que treballada de maneres diferents o combinada amb materials diversos com la llana, el vidre o el ferro, combinació que dona lloc a peces de gran qualitat i bellesa.

Per altra banda, a nivell estilístic la mostra posa en valor el paper element pictòric o gràfic en la creació ceràmica a través de la il·lustració o el dibuix. Una gran part de la força i originalitat de determinades peces ve donada pel seu relat pictòric.

Per últim, les obres seleccionades conviden a la reflexió a l’entorn de la recerca o no de la perfecció i la bellesa en les creacions. En aquest conjunt heterogeni trobem peces amb un acabat que destaca pel seu refinament, en canvi d’altres exposen una buscada amofologia, o un acabat que es podria definir com deforme o incomplet. Aquesta buscada desfiguració està en consonància amb els temps que es viuen. Moltes d’aquestes obres van ser concebudes i creades en temps pandèmia i confinaments, un moment o una societat que molts especialistes han convingut en etiquetar  com a distòpica, cosa que també té el seu reflex en la creació ceràmica.

OBRES GUANYADORES

Dolmen

Natalia Castañeda  (Manizales -Colòmbia)

Premi ciutat d’Esplugues

“El Jurat va destacar l’atreviment del seu format i el joc entre monument i andròmina.”

Un conjunt format per una peça de ceràmica i dues cadires vintage com a element de suport, que trenca completament el concepte clàssic de l’obra de ceràmica, tot creant un conjunt escultòric.

L’artista en el moment de recollir el premi

The time is out joint

Olga Simonva  (Wiesbaden -Alemanya)

Premi Angelina Alós

“Per la complexitat plàstica i tècnica així com, per la potent evocació simbòlica”

Una obra formada per dues peces de Porcellana pintada a mà en la qual destaca la complexitat plàstica i tècnica, i la potent evocació simbòlica. Una obra que s’ha d’observar en 360º per copsar tota la seva complexitat,i convida a la reflexió a través dels diversos elements gràfics

Replis 2

Anne Laure Cano  (França)

Premi Pujol i Bausis

“Per la subtil combinació entre refinament i runa.”

Una obra de gran materialitat  en la qual destaca la combinació de colors i l’acabat volgudament deforme per donar lloc a una peça de gran bellesa.

The ripple of the spring

Chen Chung Yu (Taiwan)

Menció honorífica

“Pel qualificat revisionisme de la tradició i la seva orientació biomòrfica .”

Una obra de gran materialitat  en la qual destaca la combinació de colors i l’acabat volgudament deforme per donar lloc a una peça de gran bellesa.

PREMI DEL PÚBLIC

En l’edició de 2014 es va instaura el Premi del públic, atorgat per votació popular, que donava veu al públic que visitava l’exposició i podia escollir la seva peça favorita.

En l’edició d’aquest 2021 els Museus d’Esplugues proposen anar més endavant i obren aquesta votació a tothom a través d’un procés de participació online.

A través de la plataforma de participació ciutadana Esplugues Participa, el públic virtual de la 20a Biennal pot votar la peça que més li agrada; aquests vots es sumaran als vots presencials, i l’artista escollit/a tindrà l’oportunitat d’exposar conjuntament amb les tres artistes guanyadores en una nova mostra a la seu de l’Associació Ceramistes de Catalunya Barcelona la tardor de 2022.

Organitza

Patrocina

X