Del 5 de juny al 26 de setembre de  2021,  a les vidrieres de La Masoveria de Can Tinturé

Jardins de Can Tinturé

A partir de dissabte 5 de juny es podrà visitar l’exposició gràfica “Visca La República! 90 anys de la seva proclamació” a les vidrieres de La Masoveria de Can Tinturé. La mostra inclou l’apartat local “La Proclamació a Esplugues. Canvi i continuïtat”.

Es tracta d’una exposició de format gràfic que es podrà visitar tot passejant pels Jardins de Can Tinturé.

L’exposició

L’exposició s’inclou en el projecte de Mèmòria en xarxa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació.

Visca la República! proposa una exposició dispersa en 25 museus de la demarcació de Barcelona, a partir d’una selecció d’objectes provinents de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis del període que s’inicia el 14 d’abril de 1931 amb la proclamació de la Segona República.

La proclamació a Esplugues. Canvi i continuïtat

A Esplugues s’ha incorporat un àmbit 100% local. Després de l’èxit recollit per “1939 Esplugues”, el nou projecte de memòria democràtica narra la Proclamació de la II República des d’una perspectiva local, destacant les fites , esdeveniments i noms propis que va tenir aquest període històric a la nostra ciutat.

L’objectiu del projectes és reivindicar els valors democràtics que va portar la II República com la igualtat, l’autogovern, el laïcisme, les llibertats civils, l’educació i la cultura com a instrument de millora de les persones. Un missatge de modernitat, progrés i democràcia que encara ens resulta vàlid i vigent.

La vessat local ha permès posar en valor la tasca de recuperació i conservació documental de l’Arxiu Municipal d’Esplugues així com la de particulars, dipositaris, també, de fonts documentals .

La investigació a partir d’aquesta documentació ha estat fonamental per recuperar 90 anys més tard fets i protagonistes fins avui desconeguts.

Memòria en Xarxa.

Exposició compartida

Memòria en Xarxa és una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, una exposició dispersa en el territori articulada a l’entorn d’un fet històric que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

90 anys de la proclamació

La regidora  de Patrimoni cultural i memòria democràtica, Maribel Aguilera presenta la programació especial.

 

Activitats

Conferència presencial i en línia

LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA A ESPLUGUES

CANVI I CONTINUÏTAT

Dimecres, 9 de juny a les 19 h.

Masoveria de Can Tinturé

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, tindrà lloc la conferencia a càrrec de Roser Vilardell , historiadora i directora dels museus d’Esplugues, qui ens explicarà com van ser aquells mesos de canvi,  o no, a la nostra ciutat.

Concert

SWING ENGINE

Divendres, 16 de juliol a les 21 h. 

Jardins de Can Tinturé

Nova sessió   “Jazz&Tinturé” dedicat a la música dels anys 30 del s.XX.

  • Places limitades
  • Pròximament inscripcions

Activitat teatralitzada

ESPLUGUENCS, VOTEU LA REPÚBLICA!

Divendres, 23 de juliol als MEL

Una versió molt especial de “Les ombres de la fàbrica”, ambientada en els convulsos dies de la primavera de 1931.

De la mà d’un treballador i una treballadora de La Rajoleta anirem descobrint com va ser la proclamació de la República a la ciutat.

  • Sessions a les 19:30,20:30 i 21:30
  • Places limitades
  • Pròximament inscripcions

 

*Fotografia : Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat. Col·lecció Imatges, cedida per Francesc Romeu. Autoria desconeguda. Reg. 1624

X