El trencadís és una de les imatges que millor identifiquen l’arquitectura del genial Antoni Gaudí.

L’exposició “Gaudí & trencadís” ens apropa a aquest icònic mosaic ceràmic del modernisme català, des d’un punt de vista didàctic i innovador, tot reivindicant-ne l’alt valor artístic, sovint menystingut per la manipulació que s’ha n’ha fet.

Comparteix la teva experiència #Gaudítrencadís

Del 7 d’abril de 2022 al 29 de gener de 2023

Museu Can Tinturé

Entrada lliure

Horari:

De dimarts a divendres de 17 a 20 h.

Dissabtes de 10 a 14 i de de 17 a 20 h,

Diumenges i festius de 10 a 14 h.

Tancat tots els dilluns, el mes d’agost, els dies 25 i 26 de desembres de 2022, i 1 i 6 de gener de 2023.

L’exposició

Després de visitar el Museo del Azulejo de Onda (Castelló) i els Museus de Sitges, arriba a Esplugues, la mostra que omplirà de colors les sales de la planta baixa del museu Can Tinturé, des del 7 d’abril de 2022 al 29 de gener de 2023.

L’exposició, comissariada per Marta Saliné, doctora en història de l’Art i Mireia Freixa, catedràtica emèrita d’història de l’Art, és un projecte de la World Monuments Foundation a partir del llibre que ambdues especialistes van publicar  l’any 2018 amb el mateix títol.

Com afirmen les comissàries, la tècnica concebuda per Gaudí consistia  a trencar objectes ceràmics per col·locar, amb sensibilitat artística, els fragments sobre les superfícies. Aquesta sensibilitat artística és un dels elements que posa en valor l’exposició, tot convidant els visitants a remirar, amb nous ulls, peces de gran popularitat per redescobrir-hi la bellesa i l’emoció.

A nivell tècnic, el trencadís, no és un element secundari en la visió que tenia Antoni Gaudí de l’arquitectura. En realitat, sintetitza algunes de les característiques fonamentals de la seva obra; la representació de la natura a través del color i l’economia en la construcció.

L’exposició, que destaca pel seu caràcter didàctic, es divideix en dos grans àmbits:

El mosaic i el seu germà petit, el trencadís.

El primer proposa una revisió del trencadís des d’un punt de vista tècnic en comparació amb altres tipologies de mosaics.

En el seu viatge a Esplugues,  s’ha incorporat en aquest àmbit un mosaic ceràmic de la col·lecció pròpia dels museus. Es tracta d’una capçalera de sofà de grans dimensions, creació de Lluís Brú, que s’exposa per primera vegada.

L’evolució del trencadís a l’obra de Gaudí

El segon àmbit és una passejada per l’evolució de l’obra d’Antoni Gaudí a partir de l’ús que fa del trencadís en les seves obres des les primerenques a finals del segle XIX. Un paper destacat té el banc del Park Güell i la figura de Josep M. Jujol.

L’exposició es tanca amb un espai dedicat a l’obra inacabada d’Antoni Gaudí, la Sagrada Família, com a síntesi de la seva carrera, i també a mode de conclusió de la interpretació que la mostra fa del trencadís.

Activitats

Inauguració

Gaudí & trencadís

Dijous, 7 d’abril ales 18 h, a La Masoveria 

Acte d’obertura de la nova exposició temporal que ocuparà les sales de la planta baixa de Can Tinturé.

L’acte comptarà amb la presència de les comissàries Mireia Freixa i Marta Saliné.

Accés lliure

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. 

Visites guiades

Gaudí & trencadís

Dissabte, 16 d’abril a les 11 h.

Descobriu el trencadís de Gaudí a partir de noves mirades  tot descobrint la seva evolució, la seva tècnica i el seu valor artística d’aquest mosaic que l’arquitecte reusenc va fer mundialment famós.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module 

Activitat teatrelitzada

Les ombres de la fàbrica: Lluís Brú i Antoni Gaudí

Dissabte, 14 de maig a partir de les 21 h

Respresentacions teatrals paral·leles al Museu Can Tinturé i al Museu de ceràmica La Rajoleta que narren les les diferents versions del mosaic modernista a través dels seus dos grans exponents.

Activitats inclosa en La Nit dels Museus

Inscripció a partir de l’1 de maig

 

Activitat familiar

En Fanguet i la Terrisseta fan trecadís

Dissabte, 14 de maig a les 17 i 19:30 h.

Conte amb els nostres amics Fanguet, Terrisseta i l’arquitecte Gaudí per a descobrir la tècnica del trencadís. Després del conte
farem un trencadís amb diversos materials.

Activitats inclosa en La Nit dels Museus

Inscripció a partir de l’1 de maig

 

La programació s’actualitzarà de manera períodica. Properament més activitats.

Activitats per a casals d’estiu:

Informació a partir del 25 d’abril

Amb la col·laboració de: 

X