Dones i Museus

Per quart any els Mueus d’Esplugues participen en la iniciativa Petites històries, Grans dones.

Per quart any els Mueus d’Esplugues participen en la iniciativa Petites històries, Grans dones. L´’únic museu de la xarxa de Museus Local que forma part d’aquest projectes que té com objectius visibilitzar les dones vinculades als museus i les seves col·leccions, i trencar estereotips de gènere en nenes i nens.

En l’edició de 2023, a Esplugues es presentarà“ La Nena que transformava espais” un conte inspirat en la figura de l’arquitecte Carme Pinós. Una història de fantasia i imaginació creada a partir de la concepció de l’arquitectura de la protagonista i que reivindica el paper de les dones en aquest àmbit.

 Carme Pinós arquitecte catalana reconeguda a nivell internacional i una de les tres úniques dones amb el premi Nacional d’arquitectura.

Aquesta activat adreça al públic familiar forma part de la programació a l’entorn de l’exposició “Lutum, l’essència dels edificis.

La Nena que transformava espais

Dissabte, 11 de març a les 11:30 a La Masoveria de Can Tinturé.

Conte teatralitzat 

Activitat gratuïta amb reserva prèvia

“Petites històries, grans dones” dona a conèixer la vida de dones vinculades a la història, les col·leccions i els continguts dels 9 museus participants a través de contacontes creats per a l’ocasió.

 Amb motiu del dia Internacional de la Dona, 9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana es posen d’acord per sisena vegada per oferir el cicle de contacontes “Petites històries, grans dones”. Aquesta  iniciativa conjunta, adreçada al públic familiar amb infants a partir de 5 anys, pretén donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. “Petites històries, grans dones” és una activitat gratuïta amb aforament limitat que tindrà lloc els tres primers caps de setmana del mes de març.  

Calendari cicle “Petites històries, grans dones”. La duració de l’activitat és aproximadament d’una hora.

Dissabte 4 de març 12h. Museu Marítim de Barcelona. Sessió dedicada a Iosune Uriz (Navarra, 1946),  biòloga marina i  investigadora especialitzada en esponges. Va ser la primera dona que va fer servir un escafandre autònom a Espanya.

Dissabte 4 de març  17h. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Sessió dedicada a Roser Bru (Barcelona, 1923-Santiago de Xile, 2021), nascuda a Catalunya i nacionalitzada xilena, és considerada una de les artistes visuals més importants del segle XX a Llatinoamèrica. 

Diumenge 5 de març  12h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Sessió dedicada a Jeanne Baret (França 1740-1807), aventurera, botànica i la primera dona que va fer la volta al món.  

Dissabte 11 de març 17h. Fundació Joan Miró. Sessió dedicada Paola Pivi ( Itàlia, 1971) artista milanesa establerta a Alaska, s’ha guanyat el reconeixement  internacional  pels seus atrevits, ambiciosos i reflexius projectes, sovint molt complexos de realitzar, de grandària i abast inusuals i la producció dels quals requereix coneixements tècnics especialitzats.  

Diumenge 12 de març 12h. Museu d’Història de Catalunya. Dedicada a Tecla Sala Miralpeix (Roda de Ter, 1886- Barcelona, 1973),  empresària tèxtil i benefactora. Es considera una de les tres dones catalanes contemporànies més importants junt amb Caterina Albert (Víctor Català) i Francesca Bonnemaison.   

Dissabte 18 de març  12h. Museu del Disseny de Barcelona. Marina Salazar és artista, dissenyadora i fundadora de “No Queda Tinte”. Compagina la recerca i el treball en el taller amb la docència a la Bau, Universitat d’Arts i Disseny de Barcelona. Un dels seus dissenys més coneguts és la Tetamudi que va formar part de l’escenografia de la cançó “Ai Mamá” de Rigoberta Bandini.  

Dissabte 18 de març  17h. Museu Picasso. Sessió dedicada a la mare de Picasso, María Picasso Lopez (Málaga, 1855- Barcelona, 1939). La mare de l’artista va ser la custòdia d’una part molt important de les obres que Picasso va fer a Barcelona durant la seva joventut. És gràcies a ella que ara podem gaudir d’aquestes obres al Museu!   

Diumenge 19 de març 12h.  Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Dedicada a Anna Omedes Regàs (Barcelona, 1955) , biòloga i doctora en Compartament Animal per la University College of Wales del Regne Unit. Va ser directora del Museu de Ciències Naturals del  1999 al 2022.

X