Petits grans tresors de La Col•lecció

La Col·lecció dels Museus d’Esplugues està formada per més 3.000 peces, essencialment de ceràmica o altres objectes vinculats a la producció ceràmica. Entremig de rajoles de mostra, arrambadors espectaculars i mosaics impressionants, s’amaguen petites joies que amaguen grans històries al seu darrera.

Comencem amb una autèntica ”joia” modernista…

es tracta d’un bell gerro obra del pintor i ceramista Josep Guardiola i Bonet que, com indica la inscripció al peu, es va realitzar el 18 d’agost de 1921 a Esplugues de Llobregat.

Actualment aquesta peça modernista forma part dels tresors de les reserves dels museus

Seguim buscant en els nostres fons i col·leccions, i trobem una peça que es creua en la història de les col·leccions dels nostres dos museus!

El 2011, el matrimoni Esteve Ros i la Maria Miquel – filla del col·leccionista Salvador Miquel- van fer donació de diferents peces, alienes a la col·lecció de rajoles de mostra que s’exposa a Can Tinturé. D’entre elles, hi havia una curiosa placa ceràmica provinent dels Encants que porta la inscripció:

‘1914. Obsequi ‘Hijo de Jaime Pujol i Bausis- Carrer Tallers de Barcelona’

Sabeu per a què servia?

La resposta és força curiosa… en l’espai en blanc d’aquesta ceràmica, s’hi enganxava un bloc de calendari. Sembla, que havia estat concebuda com un possible regal a clients poc abans d’encetar l’any 1914. Per la imperfecció d’execució, pot ser era una prova més que una peça acabada.

I una peça d’una història d’amor…

El 2009, una família de Sant Just Desvern, ens va lliurar aquest plat de ceràmica, realitzat per Clotilda Roca Bonet, nascuda a Esplugues el 1869 i treballadora de La Rajoleta. L’havia fet ella mateixa com a obsequi al seu marit Jaume Seguí.

També un plat de reflex metàl·lic datat cap a 1910, realitzat probablement al forn de Cal Diví, un obrador de ceràmica molt conegut a Esplugues. Aquest plat havia sigut propietat de Francesc Malaret i Bosch (Esplugues de Llobregat, 1850-1915) que repartia la seva jornada laboral treballant al forn de Cal Diví i de sereno d’Esplugues.

Ens en va fer donació Mercè Malaret i Soler, besneta del propietari.

Anys més tard seria la fàbrica Pujol i Bausis, qui es convertiria en un referent de la producció de reflex metàl·lic

Un plat, una mà i Esplugues…

Seguim buscant peces curioses de la nostra col·lecció, hem arribat fins a un altre plat de ceràmica que es va incorporar al nostre fons l’any 2012.

És una peça feta pel ceramista Josep Roig Ginestós, que va ser alumne del mateix Francesc Quer i durant uns anys va treballar a forn del Cal Diví, a Esplugues. Anys més tard, instal·laria el seu taller de ceràmica al Poble Espanyol fins a la seva jubilació.

Però la importància d’aquest plat no està al front, si no al revers on  i apareixen les dades de l’autor : les seves inicials (JRG), l’any de realització (1928 o 1925) i  un dibuix d’una mà que identifica que va ser fet a Esplugues.

Sabíeu per què la mà està incorporada en l’escut de la ciutat? Antigament, la nostra població s’identificava amb el nom de la seva parròquia: Santa Maria Magdalena d’Esplugues. La “mà”  correspondria, doncs, a  la primera síl·laba del nom la patrona…. Trobaríem altres exemples de municipis que també han adoptat en els seus escuts una mà com Masquefa o Manlleu, per citar alguns exemples.

A l’entrada de Can Tinturé trobareu una peça de l’escultora i ceramista Madola també amb la mà com a protagonista, però aquesta història ja us l’explicarem un altre dia!

Gran part de la nostra col·lecció són rajoles però també hi ha molt més, tanquem aquest passeig per curiositat amb un bust. El 2002, coincidint amb l’obertura pública de La Rajoleta, Juan Luis Asmarats va fer donació d’aquest bust del seu avi Pau Pujol i Vila.
Es tracta d’una peça singular de volum feta en caolí i produïda a la fàbrica, encara que no en tenim la data concreta. Seguirem buscant històries curioses de les nostes preces, per una nova entrga dels petits tresors de la Col·lecció

X