Els Museus d’Esplugues (Can Tinturé i La Rajoleta) han generat 1,71 euros per cada euro d’inversió per part de l’Ajuntament d’Esplugues durant l’any 2017.

En xifres globals, l’import que l’Administració va dedicar l’any 2017 a les inversions i la despesa corrent dels museus per valor de 307.000 euros ha generat en el territori un impacte econòmic de 524.000 euros.

Aquestes dades provenen de l’Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), elaborat per ESADE – Grup de recerca en Gestió d’Empreses Turístiques (GRUGET), que ha analitzat 17 dels 26 museus del Sistema Territorial.

La Rajoleta, forma part des del 2006, com a Museu associat, del Sistema del mNACTEC com a màxim exponent del procés d’industrialització de la ceràmica. L’antiga fàbrica Pujol i Bausis va ser una les més destacades de producció ceràmica entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, capdavantera en l’aplicació de les innovacions tecnològiques i pionera en l’establiment de la relació entre art i indústria, especialment durant el Modernisme.

L’actual Museu de ceràmica “La Rajoleta” permet visitar una part del que va ser el recinte de l’antiga fàbrica: un espai singular i únic en el que podem trobar cinc tipologies de forns.

L’any 2016, els Museus d’Esplugues van recuperar els índex de públic d’abans de la crisi econòmica, gràcies a una política d’exposicions temporals renovada a l’entorn de la ceràmica, el modernisme i la història local, amb una programació d’activitats diversificada i una aposta important per el públic familiar. L’any 2018 han passat per Can Tinturé i La Rajoleta 11.444 visitants, aquesta dada confirma el posicionament dels Museus com un recurs estable tant per a la ciutadania d’Esplugues com pel turista de proximitat per la seva oferta cultural i lúdica.

L’impacte econòmic del Sistema territorial del mNACTEC

Segons aquest estudi, els museus del Sistema Territorial del mNACTEC han generat 2,14 euros per cada euro d’inversió per part de l’Administració pública l’any 2017. Els efectes vinculats d’impacte econòmic generats per aquests museus durant el 2017 corresponen principalment a despeses en hostaleria (49%), transport (42%) i comerç (9%).

Pel que fa a l’ocupació, l’informe conclou que l’activitat generada pels museus del Sistema Territorial del mNACTEC el 2017 equival a 254 llocs de treball (equiparables).

26 museus per descobrir la industrialització a Catalunya

El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions, les seves exposicions i la museïtzació in situ de les diferents activitats productives que han existit.

X