L’entada dels nacionals amb ulls de Kautela

1939 ESPLUGUES

L’exposició

Del 26 de setembre de 2019 a l’1 de març de 2020

Amb motiu del 80è aniversari de l’acabament de la Guerra civil, l’Arxiu Municipal d’Esplugues i els Museus d’Esplugues van presentar un programa d’exposicions i activitats, que tenia com a objectiu recuperar la memòria d’aquells dies i difondre els valors de la cultura de la pau i la tolerància com a únic camí cap al futur.

El programa 1939 Esplugues va despertar gran interès entre la població, especialment local, i per aquest motiu se’n va posposar un mes la clausura, en un primer moment prevista per al dia 26 de gener.

Les dues mostres expositives, recollien capítols que ens evoquen temps de lluita, canvi, incertesa, repressió i destrucció. La postguerra, amb vencedors i vençuts, confirmaria que la pau encara quedava molt lluny. A Esplugues, com a la resta del país, començaria el retorn d’una normalitat impossible.

Abans de l’entrada a Barcelona les tropes nacionals van creuar la ciutat d’Esplugues. El seu pas va quedar enregistrat per la càmera del fotoperiodista aragonès Francisco Martínez Gascón “Kautela”.

Les fotografies, fins a aquest moment mai exposades, tenen un gran valor documental, al permetre fer una reconstrucció, encara que parcial, del que es va viure a la ciutat aquell 26 de gener de 1939, es reconeixen carrers i edificis, gràcies a la col·laboració dels estudiosos Jordi Amigó i Francesc Riera,  i es van identificar algunes de les persones que apareixen a les imatges com el coronel Lambarri, el capità Victor de Felipe o el fotògraf francès del diari Le Figaro Albert Louis Deschamps .

 La mostra, essencialment fotogràfica, presentava una sèrie de recursos que complementaven el relat; com un mapa dels moviments de tropes durant aquelles hores,i diversos objectes personals Francisco Martínez Gascón “Kautela” cedits per la família del fotògraf.

Activitats

26.09.19

Presentació 1939 Esplugues, i inauguració de les exposicions temporals

15.10.19

1939, Esplugues. Visita guiada amb motiu del Dia de les víctimes del franquisme

Visita exclusiva de la mà de Jordi Amigó i Roser Vilardell

 

29.09.29 i 06.10.19

Lluita i resistència. Els últims dies del conflicte a Sant Pere Màrtir

Itinerari teatralitzat a la muntanya de Sant Pere Màrtir recuperant la memòria dels dies 24 i 25 de gener de 1939. Recreació teatral de la fugida dels últims soldats republicans de la muntanya de Sant Pere Màrtir, punt estratègic durant tot el conflicte

 

02.10.19

Conferència L’entrada dels nacionals al Baix Llobregat

Inici del cicle de conferències “1939, Esplugues” amb una xerrada a càrrec de l’historiador Jordi Amigó sobre del pas de les tropes nacionals pel Baix Llobregat i la seva reorganització abans d’entrada a la Ciutat Comtal

 

17.10.19

Club de lectura . Quatre dies de gener

La Biblioteca Pare Miquel va escollir pel club de lectura de tardor, la novel·la de Jaume Fabra ambientada en els últims dies de conflicte a la ciutat de Barcelona. La sessió de debat la van poder fer a les sales del museu combinada amb una visita a les exposicions temporals

13.11.19

Conferència 1939, any zero

L’ AMPEL s’afegia al programa “1939 Esplugues”, amb la xerrada del Carles Santacana, professor de història contemporània de la Universitat de Barcelona, sobre com l’any 1939 va suposar la fi de totes les esperances republicanes, i va fer balanç del que va suposar la immediata i dura postguerra.

 

04.12.19

Conferència Esplugues 1936-1939. Fent memòria

L’historiadora i directora dels museus, Roser Vilardell Tarruella, va tancar el cicle de conferències amb una xerrada sobre alguns dels fets històrics esdevinguts durant la Guerra Civil a Esplugues que va despertar gran interès entre la població local.

 

14.12.19

Sortida a les Terres de l’Ebre

 Els Amics dels Museus van incloure en el seu programa de sortides, la visita a diversos escenaris de la batalla de l’Ebre, concretament a la població de Riba-roja d’Ebre, on també van poder visitar els forns d’oli de ginebre.

 

26.01.20, 16.02.20 i 01.03.20

Ruta Esplugues 1936-1939

El programa d’activitats es tancava d’una manera original, amb una ruta semiteatralitzada per apropar-nos a la història d’Esplugues, amb la col·laboració de L’Endoll, grup de teatre de l’Avenç. Una passejada per diversos indrets de la ciutat tot descobrint alguns dels espisodis més significatius de la guerra i la postguerra.

A causa de l’interès que va despertar l’activitat, es van haver de fer dues sessions extraordinàries, una manera immillorable de cloure un programa d’activitats que ha estat el principi d’un nou àmbit de treball municipal: el nou servei de Memòria Democràtica.

X