Dia mundial del Modernisme

El dia 10 de juny  és el Dia Mundial del Modernisme, tot recordant la data en què va morir el genial arquitecte Antoni Gaudí l’any 1926.

Sabíeu que les primeres visites guiades a “La Rajoleta” van començar l’any 2002 en el marc de l’any #Gaudí, recuperant la relació de l’arquitecte amb la fàbrica de ceràmica?

Aquí us explicarem algunes de les dades més interessants o curioses d’aquesta relació:

La fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis va ser proveïdora en nombroses obres arquitectòniques de Gaudí, trobem rajoles o peces d’Esplugues al Palau Güell, a la colònia Güell o al popular Park Güell. Hi ha una recerca oberta per determinar si algunes de les rajoles de la Casa Vicens també son espluguines.

A vegades eren dissenys originals i unes altres, Gaudí escollia models dels catàlegs de la fàbrica, per exemple aquests dos models que podeu trobar al Palau Güell.

També donen testimoni de la relació de Gaudí amb “La Rajoleta” els llibres de fórmules de la fàbrica que es conserva a l’Arxiu Municipal. Allà hi trobem referències al blau, verd o el groc Gaudí: composicions d’esmalts ceràmics per aconseguir exactament la tonalitat de ceràmica que l’arquitecte volia a les seves obres.

A més, gràcies a una referència del llibres de clients també a l’arxiu, sabem que de la fàbrica d’Esplugues en van sortir 12.000 rajoletes per al recobriment del meravellós i icònic banc de trencadís i per a d’altres espais del Park Güell I, per acabar, us expliquem un petit secret… En una casa d’Esplugues hem localitzat una rajola de proves amb la referència al verd Gaudí, tot un tresor.

X