Art, música i emoció en la cloenda de l’Any Angelina Alós

En el vestíbul de La Baronda, envoltats de les peces d’Angelina Alós, va tenir lloc l’homenatge que la ciutat d’Esplugues ha fet a la cèlebre ceramista en commemoració del centenari del seu naixement. Un acte emotiu que va reivindicar-ne la figura com a ceramista, però també com a mestra, com a dona i com a violoncel·lista.

La música, l’altra gran passió de l’Angelina va ser protagonista, i va ser la seva filla Blanca Morales qui va explicar la vinculació tan especial que Angelina Alós tenia amb la música, la seva relació amb la família Casals i el seu amor pel violoncel.

L’acte va combinar intervencions amb peces de violoncel interpretades pels alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Esplugues: Irene Hernández, África González, Jana Massagué, Joana Prades, Marina Gosálbez i Marc Miranda, sota la direcció d’Antònia Parpar. Els joves músics van interpretar Applejack, Bad Romance i El Cant dels Ocells, una combinació de tradició i modernitat.

Entremig de les peces musicals, Roser Vilardell, directora dels Museus d’Esplugues, i Ariadna Benavides, directora de l’Escola Municipal de Ceràmica es van aproximar a la figura d’Angelina Alós ceramista des de diverses vessants; i Fàtima Pegenaute en representació dels alumnes de ceràmica, va parlar de la seva descoberta de l’art de la ceràmica i de l’obra d’Angelina Alós.

Finalment, Emili Sempere, especialista en ceràmica i amic personal de la ceramista, va reivindicar la necessitat d’una publicació monogràfica de referència sobre Angelina Alós. La regidora de cultura i patrimoni Maribel Aguilera, va tancar l‘acte reivindicant Angelina Alós i la seva obra com a patrimoni de la ciutat d’Esplugues.

Durant l’any 2017 s’han portat a terme diferents activitats per reivindicar-ne la tasca, la seva obra i la seva vinculació amb la ciutat.

El mes de març va tenir lloc la xerrada Angelina Alós treballadora de l’art de la ceràmica, a càrrec d’Emili Sempere amb la participació de Blanca Morales,filla de l’artista. A final de juny els alumnes de l’Escola Municipal de ceràmica van presentar les seves creacions a partir del seu estudi de les obres de l’Angelina a la mostra Inspiracions, a la Masoveria de Can Tinturé. I, per últim, el mes d’octubre es va presentar a la sala ACC de Barcelona, el catàleg de la 18 Biennal de ceràmica d’Esplugues Angelina Alós que, amb motiu del seu centenari, inclou un capítol especial dedicat a Angelina Alós, amb un ressenya de l’artista feta pel crític d’art Josep Maria Cadena, i un recull fotogràfic de les seves obres a Esplugues.

Encara que l’acte tancava l’Any Angelina Alós, la Biennal de ceràmica, l’exposició de La Baronda i totes les obres seves que trobem a Esplugues fan permanent la seva petjada.

X