Enriqueta Munné i Comas

1872- 1955

La primera de les protagonistes de la nostra Mirada lila al patrimoni d’Esplugues no podia ser una altra que Enriqueta Munné Comas, qui va passar gran part de la seva vida a l’edifici de Can Tinturé. La que va ser la casa familiar del matrimoni Tinturé-Munné avui acull el museu Can Tinturé, dedicat monogràficament a la rajola de mostra.

Façana actual de Can Tinturé. ©Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Esquela Enriquta Munné. La Vanguardia 26/06/1955

Poques dades tenim de l’Enriqueta Munné. Sabem que era originària de Sants, que es va casar amb Joan Tinturé i Campreciós i no van tenir fills; i que, fins a l’any 1903, van viure a Barcelona. Un cop acabades les obres de la nova casa a Esplugues, dissenyada per Claudi Duran i Ventosa, es van traslladar a la nostra ciutat, on Joan Tinturé va ser protagonista de la vida pública, tot arribant a ser l’alcalde.

Per la seva banda, Enriqueta va fer gala sempre d’una gran religiositat i discreció així com d’una certa garreperia, segons hem sabut. A la mort del seu marit, l’any 1915, va continuar residint a la casa familiar. Únicament va abandonar la finca durant els anys de la Guerra Civil, que va ser quan Can Tinturé va ser incautada i es va convertir en la seu de les Joventuts Llibertàries( però això ja és una altra història…). Acabat el conflicte, va tornar a la seva llar, on va viure fins a la seva mort l’any 1955.

El seu nom quedarà per sempre vinculat aquest edifici històric juntament amb el del seu marit en la inscripció en relleu que corona la porta principal de l’edifici amb les inicials JT i EM

This post is also available in: Spanish