Dones i Museus

El 26 de gener de 2024, coincidint amb el seu 85è aniversari, es van commemorar els “Fets del Pont d’Esplugues”, recuperant la memòria dels últims dies de la Guerra Civil a la ciutat. Un acte necessari que va posar de manifest el compromís del consistori amb la democràcia i la cultura de la pau.

També un acte ple d’emocions en els que ens van acompanyar descendents de protagonistes dels fets de l’any 1939. Un exemple de reconciliació, compromís amb la pau i mirada cap al futur.

El Pont d’Esplugues va ser l’últim intent de retenció de les franquistes per part de les forces republicanes. El seu objectiu era endarrerir la seva entrada a Barcelona i guanya temps en el camí cap a l’exili. En record d’aquests fets i la seva importància, aquest punt de la ciutat ha estat senyalitzat com Espai de Memòria de Catalunya.

El 26 de gener de 1939 van tenir llocs els “Fets del Pont d’Esplugues” un enfrontament militar que va deixar 16 víctimes: 10 soldats republicans, 5 soldats franquistes i 1 dona civil víctima d’una bala perduda.

L’acte presidit per l’alcaldessa Pilar Díaz, acompanyada per Maribel Aguilera, regidora de Memòria Democràtica, i va comptar amb la presència del Josep Font i Sentias del Memorial Democràtic de Catalunya i els investigadors Jordi Amigó Francesc Riera.

Es va cloure la commemoració amb una lectura dramatitzada: “El Pont que no va volar” que narra la vida a Esplugues entre el dia 24 i el 27 de gener de 1939 a partir de testimonis reals.

Durant l’acte es va inaugurar el Pont d’Esplugues com nou Espai de la xarxa Memòria de Catalunya.

 

Xarxa d’Espais de Memòria

La Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya agrupa més de 150 indrets de tot el territori representatius de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica.

Esplugues ja comptava amb el Cim de Sant Pere Màrtir en aquesta xarxa per la seva importància estratègica durant la Guerra Civil.

Els Fets del Pont d’Esplugues

Durant el 2023 els historiadors Jordi Amigó i Francesc Riera han desenvolupat un treball de recerca al voltant dels “Fets del Pont d’Esplugues” que ha permès establir una cronologia de com entre els dies 24 i 26 de gener Esplugues va deixar de ser republicana. La seva investigació té com a base fonamental els testimonis de veïns i veïnes recollits al llarg dels anys, complementada amb la feina amb altres fonts històriques.

Gràcies a aquest estudi s’ha pogut determinar com es va dissenyar i desenvolupar la defensa preparada per les tropes republicanes a l’alçada del Pont, amb la creació d’una línia de defesa amb 16 punts d’artilleria i la intenció de dinamitar el Pont.

I com finalment, en el moment clau, entre el Pont i la zona de l’Escorxador només dues d’aquestes van resistir l’envestida franquista que arribava des de dues direccions, durant més de dues hores.

Una de les altres grans incògnites d’aquell dia va ser la no voladora del mateix Pont protagonista. Els artificiers republicans van minar amb trilita els pilars del pont per destruir-lo i barrar el pas a les tropes nacionals, però el pont no va volar mai…

Imatge capçalera:

Soldats del cos d’exèrcit marroquí. Plaça Sta. Magdalena. 26 de gener de 1939.

AFMG (Archivo Familiar Martínez Gascón). Fotògraf Francisco Martínez Gascón. Digitalització Institución Fernando el Católico. Reg.21_Esplugues.

En col·laboracio amb :

X