El 1919, es posa en marxa la nova fàbrica ‘Hijo de Jaime Pujol i Bausis’, amb una ampliació de les naus i la construcció de dos forns d’ampolla de grans dimensions. L’objectiu era iniciar una nova línia de producció, incorporar els nous materials que demandaven els clients: el gres i la porcellana.

Forns Ampolla3

 

 

 

 

 

El pas del temps va fer que aquestes estructures quedessin en desús. Estan realitzades amb maons refractaris units amb morter de calç, i protegits per corretges de ferro, que evitaven la dilatació del material quan es posaven en marxa. Primer funcionaven amb carbó i més tard, és va incorpora el fuel com a material de combustió. Arribaven a una temperatura de 1300-1400º.

Detall forn ampolla

 

 

 

 

 

El 1994 s’enderroquen les naus, i els forns d’ampolla comencen a viure a l’ intempèrie, patint les inclemències del temps. Presentaven greus problemes de conservació: degradació dels maons, pèrdua del morter, aparició de sals, filtració d’aigües per les juntes, oxidació del ferro etc.

L’any 2016, el grup de recerca Patrimoni Consultors de l’ Universitat de Barcelona, elabora un informe l’estat de conservació dels forns i planteja una proposta d’intervenció.

Per aquest motiu, aquest 2017, es decideix plantejar una primera actuació a la part superior dels dos forns, que ha acabat aquest passat mes de maig. S’han substituït els maons en mal estat, s’han reomplerts les juntes amb morter i s’han sanejat els elements de ferro, abans d’aplicar en tota la zona, un producte per impermeabilitzar la superfície i evitar humitats i filtracions.

Forns Ampolla2

 

 

 

 

 

 

Les parts inferiors dels forns seran intervingudes en una segona fase, prevista abans de finalitzar l’any.

X