Dones i Museus

El passat 5 d’octubre de 2022 es va presentar al Casal de Cultura Robert Brillas, un informe inèdit encarregat per l’AMPEL, Associació d’Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat. L’objectiu previ va ser  tenir un document elaborat per especialistes externs sobre el valor patrimonial únic dels forns conservats a l’antiga fàbrica Pujol i Bausis, avui Museu de Ceràmica “La Rajoleta”, que en permeti documentar la singularitat.

La coordinació de l’informe va ser a càrrec de  la Doctora en Història de l’Art, Marta Saliné i Perich, integrant del grup de recerca Gracmon de la Universitat de Barcelona i gran especialista de ceràmica aplicada a la arquitectura, especialment durant el període modernista.

L’autoria recau en Jaume Coll i Conesa, Director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries de València, i Vicent Estall Poles, Director del Museu del Taulell d’Onda. Es consideren dos dels grans especialistes en història de la ceràmica d’Espanya, amb unes trajectòries professionals sòlides i reconegudes.

De totes les estructures identificades en l’actual recinte de “La Rajoleta” destaquem les dades que s’han valorat com les més importants:

El forn de reflex metàl·lic que conservem de manera parcial és un dels quatre que es conserven a Espanya, l’únic actualment a Catalunya.

Els forns àrabs soterrats de grans dimensions tenen una particularitat constructiva no localitzada fins al moment a cap altre lloc. Són els únics localitzats a Espanya i Catalunya, i fins ara, no se n’ha localitzat cap altre de paral·lel o similar.

 

Els forns d’ampolla que conservem són d’una tipologia molt concreta. Són forns d’ampolla de tipus anglès, segueixen la tipologia patentada per l’empresa de ceràmica Milton el 1893.

Segons els especialistes, no es conserven forns d’ampolla a Catalunya, i els dos forns d’Esplugues de Llobregat, són els únics conservats a Espanya.

A Anglaterra es van arribar a construir uns 4000 forns d’ampolla, però avui en dia només se’n conserven 98. A la resta d’Europa, els exemples són molt anecdòtics. En trobem 3 a Bèlgica, 1 a Portugal, 1 a França i 2 a tot Espanya, a l’antiga fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat

L’informe acaba amb unes consideracions finals:

  • “La Rajoleta” és un conjunt d’elements industrials únics i excepcionals.
  • Els forns àrabs soterrats per la seva singularitat haurien d’estar protegits com a BCIL_Bé Cultural d’Interès Local (com a mínim).
  • Els forns d’ampolla han de rebre una protecció legal similar als pocs que es conserven a Europa. BCIN_Bé Cultural d’Interès Nacional.
  • És urgent protegir físicament els forns d’ampolla amb un pla de manteniment anual del conjunt.
  • Es suggereix valorar en futures actuacions la coberta dels forns d’ampolla per retornar-ne la imatge original.

Aquest informe tècnic serveix com a introducció per elaborar una futura publicació sobre la singularitat d’Esplugues de Llobregat com a espai únic de patrimoni històric, industrial i artístic, a través del Museu de Ceràmica “La Rajoleta”.

X